Klauwaandoeningen bij Runderen 

Klauwproblemen is een veel voorkomende aandoening bij runderen. Door slechte verzorging of een slecht milieu kunnen er vervelende problemen ontstaan. Er dringen sneller bacteriën binnen waardoor er ontstekingen ontstaan.

 

Maagdarmworminfecties

Kalveren en jonge runderen die voor de eerste keer op de wei gaan, krijgen last van wormen. De larven ontwikkelen zich in het rund tot volwassen wormen en zij scheiden weer wormeneieren uit, waardoor het gras besmet raakt en de volwassen runderen herbesmet raken. Een rund met wormen heeft vaak minder eetlust, wordt mager en krijgt diarree.

 

Mastitis 

Mastitis is een ontsteking van de melkklier. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door verschillende soorten bacteriën. De E.coli bacterie is voornamelijk de veroorzaker van Mastitis. Een koe kan ernstig ziek worden van mastitis en kan hier uiteindelijk aan overlijden. Als een koe mastitis heeft wordt er minder melk geproduceerd en de melk heeft vaak ook een andere substantie.

 

Parasieten

  • Luizen

Kalveren en pinken krijgen voornamelijk last van luizen. Deze veroorzaken jeuk, groeivertraging en huidbeschadiging. Er bestaan ook bloedzuigende luizen die voor bloedarmoede kunnen zorgen

  • Schurftmijt

Psoroptes-schurft veroorzaakt voornamelijk ovale plekken met korsten op de schoft en rug. Het geeft kale plekken en een verdikte huid. Choiroptes-schurft geeft voornamelijk ronde plekken op de staart, in de koekoeksgaten en op het uier. De Sarcoptes-schurft bevindt zich voornamelijk op de kop. Schurftmijt geeft voornamelijk erg veel jeuk. Maar deze aandoening is goed te behandelen.

 

Speenproblemen

De spenen van een koe horen glad en soepel te zijn. Te droge spenen zorgt voor pijn bij het melken en beschadigde spenen nestelen veel bacteriën in. Speenproblemen voorkom je door goede hygiëne en door de spenen goed te verzorgen met uierzalf.

Maak jouw eigen website met JouwWeb