Belgische Witblauw 

 

Geschiedenis 

De Belgische Witblauw is ontstaan in België. Sinds 1846 zijn ze in België aan het kruisen gegaan met veel verschillende soorten runderen. Zij wilden graag een rund fokken die goed was voor de vlees- én melkproductie. Rond de 19e eeuw kwamen zij op het idee om Shorthorn uit Groot-Brittannië eraan toe te voegen. Omdat ze de Belgische Witblauw voor het melk en het vlees willen gebruiken noemen ze het een dubbeldoeltype

 

Ras standaard 

De Belgische Witblauw is een flink rund met erg veel spieren. Verder staan zij bekend om hun vachtkleur. Een Belgische Witblauw fokken ze voornamelijk voor de vleesproductie maar ook voor de melkproductie.

 

Gebruiksdoel 

De Belgische Witblauw hebben ze gefokt voor zowel het vlees als de melkproductie. Rond 1960 werd de vraag naar vlees groter. Sindsdien focussen zich meer op de spiermassa van dit ras. Er zijn nog wel fokkers die zich richten op het dubbeldoeltype

 

Fokselectie 

Bij het fokken van een Belgische Witblauw word er gefokt op een aantal fenotypische kenmerken en een aantal genotypische kenmerken:

  • Gewicht

Het gewicht van een volwassen stier varieert tussen de 1100 en 1250 kg.  De koeien wegen tussen de 700 tot 750 kg.

  • Schofthoogte

Een stier heeft een schofthoogte van 145 – 150 cm. De koeien hebben een schofthoogte van 132 – 134 cm.

  • Vacht

De vacht van de Belgische Witblauw verschilt af en toe nog wel is. Er zijn drie verschillende kleurtypes, namelijk: volledig wit, blauw en zwart.

  • Kop

Niet te zwaar, korte hoornen en een brede snuit.

  • Schouders

Deze moeten flink gespierd zijn.

  • Borstkas

Breed en gespierd

  • Achterhand

Zeer goed ontwikkelde spieren

  • Uier

Middelmatig ontwikkeld

  • Karakter

De Belgische Witblauw staan bekend om hun rustige karakter

 

Fok problemen specifiek voor dit ras 

Omdat deze koe te kleine bekken heeft en het kalf te zwaar is, gaat de geboorte van een kalf meestal via een keizersnede. Dit heeft te maken dat dit ras gefokt wordt op hun spiermassa.

 

Onze mening 

Minder fokken op spiermassa zodat het kalf gewoon natuurlijk ter wereld geboren kan worden.